A l'ombra de les Virunga

A l'ombra de les Virunga

dijous, 29 d’agost del 2013

Excursions

A més d’anar a la Universitat, aquests darrers caps de setmana he pogut anar a fer un parell d’excursions amb uns amics. La primera, una passejada al “Rock Creek Park”, un parc natural que hi ha dins a Washington DC mateix... molt boscós i amb força rutes per fer a peu o en bicicleta. Hi vaig poder anar caminant des de casa!
 

 
 
 
 
 

La segona va ser a una mica més lluny, a l’”Old Rag Mountain”, dins el “Shenandoah National Park”, que forma part del sistema muntanyós de les Apalatxes. Vam fer una caminada molt maca per boscos, zones amb llorers de muntanya i zones rocoses. Hi havia molta gent, i fins i tot nens petits, tot i la dificultat d’alguns trams...

 
 
 
 
 
 
 
 
 

dissabte, 24 d’agost del 2013

Gorilla Doctors

Encara queden setmanes, o mesos, abans no pugui veure els goril·les de muntanya al Parc Nacional dels Volcans, a Rwanda... però ahir en vaig poder veure moltes fotos i, el més interessant, com treballen sobre el terreny els veterinaris. Va ser en una conferència, al Smithsonian's National Zoo, del Mike Cranfield, co-director dels “Gorilla Doctors” des de fa 13 anys, i establert al Zoo de Maryland a Baltimore. A més, vaig tenir l’oportunitat de conèixer-lo... i xerrar una bona estona amb ell. Molt interessant!!



Crèdit: Gorilla Doctors - http://gorilladoctors.org/

La xerrada del Dr. Cranfield es va centrar en la problemàtica de la conservació dels goril·les de muntanya, uns 880 a tot el Món, i repartits entre el massís dels volcans Virunga (480 individus), en 3 parcs naturals a Rwanda, República Democràtica del Congo i Uganda; i el “Bwindi Impenetrable National Park”, a Uganda (400 individus).

Així que, amb tants pocs animals, cada vida compta! I sembla, doncs, que estan fent molt bé la seva feina, tot i els riscos que corren aquests veterinaris, perquè l’any 2012 la població de goril·les de muntanya que va ser tractada pels “Gorilla Doctors” va incrementar un 4%, el doble del que creixen els grups que estan en estudi, però sense tractaments.

Malauradament, la majoria de tractaments consisteixen en extreure cables o trampes que atrapen els goril·les (les posen els caçadors furtius, sobretot per capturar petits antílops) i els arriben a fer talls molt profunds o seccionar les extremitats. També curen contusions i malalties respiratòries (moltes d’elles d’origen humà o del bestiar domèstic!), entre d’altres... I tenen un programa de recuperació de cries òrfenes...

Crèdit: Gorilla Doctors - http://gorilladoctors.org/


Molt recomanable mirar la web d’aquesta associació sense ànim de lucre, el seu facebook, i algun dels vídeos del youtube...

 Aquí en teniu un!

dimarts, 20 d’agost del 2013

Ja sóc al web

Uns dies després de la meva incorporació a la George Washington University, ja apareixo al web del centre de recerca i al de la meva línia de recerca... Ara només falta posar-hi una mica de continguts!


dimecres, 14 d’agost del 2013

Fotografiant goril·les: primeres proves

Avui he tornat al Smithsonian's National Zoo per provar la càmera i els objectius que hauré d’utilitzar a Rwanda d’aquí uns mesos. La idea era fotografiar els goril·les i agafar pràctica amb la càmera. M'he estat una bona estona practicant... i aquí podeu veure algunes de les fotos que he fet... Espero anar millorant amb el temps!

 




Ah, també he pogut veure com un dels orangutans creuava pels cables aeris que connecten les instal·lacions!
 

diumenge, 11 d’agost del 2013

Passejades

Mentre espero que arribi dilluns per acabar la paperassa, aquest cap de setmana he fet algunes passejades per Washington DC. Ahir vaig poder anar al Zoo, que està molt a prop d’on visc. És un Zoo molt gran, i gratuït! De fet, tots els museus i monuments nacionals de Washington DC també són gratuïts... Vaig poder visitar bona part dels animals, alguns d’ells molt interessants i diferents als que estem acostumats a veure. Per exemple, tenen damans, tupaies, i una població de rates talp africanes. També hi ha dues grans instal·lacions d’orangutans connectades per uns cables aeris per on poden passar, a gran altura i a molta distància! I, és clar, goril·les... que algun dia d’aquests aniré a veure amb més calma... i a fer-los fotos per practicar...


Avui he anat a veure la Casa Blanca, el Lincoln Memorial i l’Obelisc, tot molt impressionant, i després he aprofitat que quedava a prop per veure el Museu d’Història Natural Smithsonian. Hi havia molts turistes arreu... Del museu m’ha agradat veure que a la sala d’evolució humana tracten amb tota normalitat homínids controvertits com el Sahelanthropus tchadensis o l’Homo floresiensis...
Espero poder tenir més temps per visitar altres museus i llocs de la ciutat...




Saps quin homínid és aquest?

dijous, 8 d’agost del 2013

Washington DC


Després d’un llarg viatge, ja estic instal·lat a Washington DC. Visc en una zona residencial, molt a prop del zoo, i estic ben comunicat amb metro fins la Universitat.
Avui ha estat el meu primer dia de feina, i sobretot m’ha tocat fer paperassa, anant d'edifici en edifici tot el matí... i encara me’n queda per fer! També he pogut conèixer algunes persones del centre avançat per a l'estudi de paleobiologia d'homínids (CASHP) i del departament d’antropologia, i veure alguns dels materials amb els que treballaré. Aquesta propera setmana m’aniré posant al dia de tot... De moment tinc moltíssima informació nova al meu cap, que haig d’anar processant!

dimarts, 6 d’agost del 2013

Compte enrere…

Ja fa setmanes, o mesos, que preparo aquest viatge. Després de molts tràmits, ja sembla que ho tinc tot en regla, i demà podré volar.
Aquest blog vol mostrar la meva experiència al llarg de la nova etapa postdoctoral estudiant els goril·les de muntanya al Parc Nacional dels Volcans, a les muntanyes Virunga, Rwanda. Abans, però, em passaré un parell de mesos a Washington DC per conèixer l’equip de recerca i aprendre les tècniques que hauré d’utilitzar per fer la recerca.
Espero poder compartir aquesta nova etapa amb tothom qui li interessi i vulgui estar al dia!